Oorzaken eetverslaving:
Uit onderzoek blijkt, dat iemand met een eetverslaving dezelfde hersenactiviteit vertoont als bijvoorbeeld een alcohol- of drugsverslaafde. Vandaar dat er sprake is van een echte verslaving. Een eetverslaving komt vaak voort uit problemen in de jeugd of opvoeding, psychische problemen, stress, omgevingsfactoren en met name een laag zelfbeeld.

Mensen die door erfelijkheid een verhoogd risico op obesitas hebben zijn bijvoorbeeld sneller geneigd te gaan lijnen en hebben daardoor ook meer kans om eetbuien te ontwikkelen. Ook zijn mensen met eetproblemen vaak erg gericht op anderen. De mening van anderen is erg belangrijk voor hen. Onzekerheid, maar ook het stellen van hoge eisen aan jezelf kunnen voorlopers van een eetstoornis zijn. Ook het huidige slankheidideaal staat in relatie tot eetstoornissen.

Gevolgen eetverslaving:
-Lichamelijke gevolgen: Een eetbuistoornis (BED) kan vooral in combinatie met obesitas, op den duur ernstige gezondheidklachten veroorzaken. Je moet dan denken aan hart- en vaatziekten door hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Ook suikerziekte is een veel voorkomend gevolg van BED. Je stofwisseling, je vetstofhuishouding en je hormoonhuishouding kunnen ontregeld raken. Ook kun je last krijgen van gewrichtsklachten,ademhalingsproblemen en een
uitgezette maag en kan je menstruatie uitblijven

- Psychische gevolgen: Bij eetstoornissen zie je vaak depressieve klachten.  Je stemming wisselt, je wordt somber en ook prikkelbaarder.  Vaak ben je onrustig en gespannen. Je verliest je interesses en hebt minder zin om dingen te gaan doen. Ook heb je minder zin in seks want je schaamt je voor je lichaam

Sociale klachten: Doordat je gewend bent stiekem te eten wanneer niemand erbij is worden het maken van afspraken met vrienden en vriendinnen moeilijker. Zo wordt je langzaam maar zeker steeds eenzamer. doordat er veel geld uitgaat aan eten kun je ook financiële problemen krijgen. Het is gebleken dat mensen met een eetstoornis ook vaak alcohol of drugs gebruiken.

Begeleiding als mz'er:

EMDR training: dit is een training waarbij je terug gaat naar het verleden van de cliënt  om het probleem te onderzoeken.

helpen met opbouwen van zelfvertrouwen.

ondersteunen bij eetafspraken.